گروه مهندسی فیاماک نمایندگی انحصاری شرکت اتوفلیم (Autoflame) در ایران

گزارش سمینار آموزشی هوشمندسازی احتراق و موتورخانه

بدینوسیله به اطلاع می‌رساند که اولین سمینار هوشمند سازی احتراق با عنوان؛ “بهینه سازی و هوشمندسازی مشعل و بویلر، موتورخانه‌های بخار، آبگرم، کوره‌ها، فایرهیتر، خشک‌کن‌ها و تجهیزات فرایندی در کاربردهای صنعتی و پتروپالایشگاهی به همراه بررسی اثرات آن بر افزایش ایمنی، کاهش آلایندگی، بهینه‌سازی راندمان و سایر موضوعات مطرح در مسائل زیست محیطی“، در تاریخ ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ در سازمان مدیریت صنعتی تهران برگزار شد. این سمینار با حضور ۲۱۹ شرکت کننده که همگی از مدیران و متخصصان صنعت خود بودند برگزار گردید. از مهم‌ترین شرکت کنندگان در این سمینار می‌توان به بخش‌های زیر اشاره کرد:

  • شرکت‌ها و صنایع تولید بویلرهای بخار، آبگرم و روغن داغ
  • شرکت‌های فعال در زمینه تولید مشعل و سیستم‌های احتراقی
  • صنایع پتروشیمی و پالایشگاهی
  • صنایع سیمان
  • شرکت‌ها و گروه‌های متخصص در زمینه مشاوره، ساخت و راه‌اندازی مبدل‌های حراتی و مشعل
  • صنایع عظیم نظیر تولیدکنندگاه روغن، نساجی و …

این سمینار طبق ساعت اعلامی راس ساعت ۱۰:۰۰ صبح با سخنرانی آقای دکتر ضابطیان به نمایندگی از انجمن احتراق ایران آغاز شد. همچنین توسط آقای وحید عزیزی به نمایندگی از آقای طباطبایی دبیرانجمن تاسیسات ایران، متنی در خصوص جایگاه متعالی این صنعت در کشور ایران و توصیفی از گذشته تا حال این صنعت قرائت گردید. در ادامه این سمینار، موضوع اصلی این همایش با ارائه آقای مهندس ندیم اقبال، مدیر گسترش تجارت شرکت اتوفلیم انگلستان در آسیا و شرق اروپا به همراهی آقای وحید عزیزی، نماینده شرکت فیاماک (برگزار کننده این سمینار) آغاز گردید. مطالب مهم این سمینار ملی را می­توان به شرح زیر به صورت خلاصه بیان کرد:

در ابتدا بر لزوم هوشمندسازی احتراق در مشعل و بویلر و تاثیر آن در محیط زیست و کاهش آلایندگی‌های ناشی از احتراق اشاره گردید.

در ادامه این مبحث، سیستم‌های هوشمند کنترل مادولار الکترونیکی در کنترل مشعل و احتراق تشریح گردید و در این میان، تولیدات شرکت اتوفلیم با نام تجاری Mini Mk8 به عنوان یک راه حل ایمن و پایدار برای این امر، تشریح گردید.

در این میان، کنترل مشعل‌ها با کارکرد موازی (شعله موازی)، با تخلیه شعله در یک محفظه احتراق، مورد کاربرد در بویلرهای واترتیوب و کوره‌های صنعتی که هم اکنون یکی از چالش‌های مهم در صنایع بزرگ است، مورد ارزیابی قرار گرفت و راه حل‌های ایمن و صحیح این امر و استانداردهای مربوطه تشریح گردید.

این موضوع با لزوم نگاهی تجمیعی به مجموع بویلر و مشعل در حوزه هوشمندسازی جهت افزایش راندمان مجموع تا ۱۸ درصد نسبت به شرایط کنونی، ادامه پیدا کرد و بیان شد که با اعمال سیستم‌های هوشمند و ایمن، حتی بر روی سیستم‌های قدیمی نیز می‌توان به کنترل میزان هوای احتراق، آگاهی از آلایندگی‌های احتمالی و افزایش ایمنی رسید. در ادامه اثرات گلخانه‌ای ناشی از انتشار بالای دی اکسید کربن مورد بررسی قرار گرفت و بیان شد که اگرچه سوخت در کشور ایران ارزان است، نباید این امر موجب استفاده نابجای این انرژی و افزایش تولید محصولات گلخانه­ای شود. برای تشریح بیشتر این مساله، کنترل درافت (Draft Control) دودکش به صورت هوشمند و و پارامترهای موثر (فشار توده) در موضوع تخلیه صحیح محصولات احتراق، اثر آن بر سرعت محصولات احتراق، افزایش زمان کافی برای تبادل انرژی و افزایش راندمان بررسی شد. پس از آن، سیستم FGR به عنوان یک روش کاربردی در کاهش ناکس احتراق حتی در سیستم های موجود مطرح شد و روش اجرایی آن برای کلیه مشعل‌های مورد کاربرد در صنعت بویلر، کوره، فایر هیتر و … به صورت کامل تشریح گردید. در تکمیل موضوع احتراق هوشمند، به تعویض سوخت بدون خاموشی اشاره شد و تشریح گردید که چگونه می­توان بدون خاموشی در یک مبدل حرارتی، از سوخت گاز به مایع یا از سوخت اول به دوم تغییر وضعیت داد.

سپس کارکرد بویلرها در موتورخانه به صورت پیشرو و پیرو (Slave/Master control) و همچنین کارکرد مبدل‌های حرارتی به صورت کارکرد متوالی و هوشمند (Load sharing control) و اثرات آن در افزایش عمر بویلر و مشعل و کوره تشریح گردید. در این میان، برای سازندگان بویلرهای بخار در کشور ایران، اجزای مؤثر در هوشمندسازی بویلر نظیر کنترل سطح آب، سیستم تغذیه آب، کنترل TDS آب بویلر، درافت و … به همراه کنترل هم‌زمان مشعل بدون محدودیت در ظرفیت و تعداد سوخت تشریح شد و کنترولر MK8 MM به عنوان هوشمندترین و قوی‌ترین سیستم جامع کنترل انواع مبدل حرارتی و مشعل، که کلیه موارد گفته شده در بالا را به صورت هوشمند مدیریت می­کند، معرفی گردید. در ادامه، راندمان سنجی آنلاین در کنترولرهای هوشمند بویلر و مشعل تشریح شد.

پس از استراحت و ناهار، در نیمه دوم سمینار که همچنان با حضور تمامی شرکنندگان همراه بود، سخنرانان در ابتدا به موضوع آنالایزرهای آنلاین احتراق و اثر آن در کنترل هوشمند احتراق به صورت مدار بسته پرداختند و بیان شد که با آنلایزرهای MK8 EGA می­توان کلیه پارامترهای احتراق نظیر O2، CO، CO2، NO، NO2، NOx، SO2 را اندازه‌گیری و احتراق را با سه پارامتر O2، CO، CO2 به صورت مدار بسته تریم یا آرایش کرد. این امر نه تنها به دلیل کاهش اکسیژن احتراق موجب کاهش هوای اضافه و افزایش راندمان می‌شود، بلکه همزمان با مانیتورینگ و اثرگذاری بر مونواکسید و دی اکسید کربن، مانع از آلایندگی‌های ناخواسته در احتراق، به صورت هوشمند می­شوند. پس از این بحث، سیستم‌های کنترل از راه دور جهت مانیتورینگ کل اجزای موجود در موتورخانه یا مشعل یا کوره‌ها مطرح شد و با تشریح این بخش بیان گردید که با کمک MK8 DTI می­توان از ایراد یا خطای رخ داده در سیستم‌های احتراقی که در فاصله بسیار دور قرار دارند، ایمیل دریافت کرد یا اطلاعات حاضر و در حال گذر را مشاهده کرد. این در حالی است که می­توان سرگذشت این بخش­ها، از آلایندگی گرفته یا خطاها و اطلاعات احتراق نظیر منحنی‌ها و … را تا سه سال ذخیره و تحلیل کرد. این امر­، جهت ارزیابی سیستم در طی دوره‌های فصلی یا سالیانه بسیار مفید و سومند است.

در ادامه، مقایسه مالی و برآورد هزینه‌ها در هوشمندسازی مطرح گردید و بیان شد که گاها، به علت ناآگاهی، جان بسیاری از انسان‌ها حتی در کشورهای تراز دوم و سوم گرفته می­شود که بخش زیادی از این امر، با هوشمند‌سازی در احتراق قابل مرتفع شدن است.

این سخنرانی در ساعت ۱۶:۰۰ با تشریح عملی سیستم هوشمند‌سازی احتراق برای حضار خاتمه یافت. در نهایت،  شرکت اتوفلیم انگلستان، به رسم یادبود و جهت قدردانی از حرکت بشردوستانه و حمایتی انجمن تاسیسات ایران در رشد و تعالی این صنعت و کمک حقیقی به کاهش آلاینگی و راندمان، قاب متنی به این سازمان تقدیم کرد.

شایان ذکر است این محفل، اولین گردهمایی ملی عناصر موثر در صنعت احتراق بوده و امید است بتوان با حمایت خردمندانه کلیه بخش­های درگیر با احتراق، در قالب فرایندی پیوسته، مسایل و خلا موجود در حوزه صرفه جویی مصرف انرژی و کاهش انرژی را بر طرف نمود.

 

شرکت کنندگان سمینار آموزشی هوشمندسازی احتراق

گزارش سمینار آموزشی هوشمندسازی احتراق و موتورخانه - کنندگان سمینار آموزشی هوشمندسازی احتراق

 

گزارش تصویری سمینار هوشمندسازی احتراق